Regels en plichten voor hondeneigenaren

De laatste tijd staat het hondenras Rottweiler negatief in het nieuws vanwege bijtincidenten. Vreselijk natuurlijk en iedereen heeft er wel een mening over. Ook de landelijk politiek liet meteen van zich horen en wil het beleid gaan aanpassen. Hoe, daar zijn de verschillende partijen dan weer verdeeld over. Ook wordt er gewezen naar de APV. Maar of dat nou de oplossing is, in iedere gemeente weer andere regels?

Überhaupt, welke burger weet nou wat er precies in de APV van een gemeente staat. En is de laatste versie wel makkelijk vindbaar? Of is een artikel zinnig? Zo is vorig jaar in Lelystad een artikel opgenomen waarbij hondeneigenaren niet alleen verplicht de hondenpoep moeten opruimen, zij moeten daarvoor geschikte en ook extra middelen bij zich hebben. Dat er nauwelijks nog afvalbakken staan om het vervolgens in te deponeren hebben de indieners van de motie over het hoofd gezien. Net als dat er niets op handhaving wordt ingezet.
Nu heb ik zelf sinds kort een puppy. Een ‘scheetje’ overigens, iedereen wil hem graag aaien. Nog wel, het is namelijk een Rottweiler! Als hij volwassen is zal men er eerder met een boog omheen willen lopen. Al is dit ras geen vechthond, maar wel van nature waaks en beschermend. Maar ik ben een uitzondering als ik met mijn opruimmiddelen de hond uitlaat.

En dan de hondenuitlaatgebieden en de verschillende aanduidingsbordjes. Daar heb je zowat een cursus voor nodig om te weten wat wel of niet mag. Als deze bordjes tenminste nog leesbaar zijn, want kennelijk heeft het onderhoud niet de hoogste prioriteit en zijn sommige bordjes dusdanig verweerd dat er niets meer van te ontcijferen valt.
Enfin, het enige (huis)dier waar je belasting over moet betalen is een hond en het enige huisdier waar zoveel regels voor de eigenaren voor zijn is ook een hond.

Geschreven door Marianne van de Watering (Raadslid Leefbaar Lelystad)
Waardeer dit bericht: 
Nog geen beoordelingen
Deel dit bericht: