Politiek en pers

Politiek en pers horen bij elkaar. Ondanks dat bestuur en politieke partijen gebruik maken van internet en social media is het vooral de pers die burgers op de hoogte houdt van wat de politiek besluit. Vaak al voordat de gemeenteraad erover gestemd heeft. Je hoort het op het nieuws en leest het in de krant of op internet. Minder snel wordt daarvoor gekeken op de website van een gemeente of een politieke partij. Ook al hoort politieke verslaggeving objectief te zijn, er zit altijd wel een persoonlijk tintje van de verslaggever zelf bij.

Maar welke invloed heeft de pers op de politiek? Niet zou je denken, politici handelen onafhankelijk en op eigen initiatief. Maar is dat wel zo? De pers bepaalt immers zelf wat zij wel of niet belichten in het nieuws. Over het algemeen zoeken zij daarvoor een onderwerp wat in hun ogen nieuwswaarde heeft. Ook wel iets wat enige opschudding of sensatie kan geven. Zo wordt er altijd flink geknipt in interviews om het zo spraakmakend mogelijk te laten zijn. Daar heb je als geïnterviewde geen invloed op, maar bepaalt wel het beeld dat burgers en collegaraadsleden krijgen.

Maar dat terzijde. Hoe sturend is de pers? Een voorbeeld.
Er zijn in een korte tijd op dezelfde locatie drie brandstichtingen bij enkele naast elkaar gelegen winkelpanden geweest. Erg verontrustend, vooral voor de bewoners die boven de winkelpanden wonen. Daar slaap je niet rustig meer op. Uiteraard vindt er onderzoek plaats en zoals dat gaat, daar hoor je in de openbaarheid geen details over.
Dan doet de regionale pers een belronde bij alle fracties over hoe er gedacht wordt over cameratoezicht. Prompt gaat er een motie vreemd rond om de mogelijkheid voor cameratoezicht in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen.
Toeval, dezelfde gedachte of gestuurd door de pers?

Geschreven door Marianne van de Watering (Raadslid Leefbaar Lelystad)
Waardeer dit bericht: 
Nog geen beoordelingen
Deel dit bericht: